Πώς να επιλέξεις τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σου

Οι κουρτίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διακόσμηση του σπιτιού, είτε χρησιμοποιούνται ως μέσο σκίασης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, είτε ως διακοσμητικά σε πόρτες, ντουλάπια κτλ. Οι επιλογές είναι διάφορες και μπορεί κανείς να διαλέξει μέσα από σωρεία χρωμάτων, υφών-υφασμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα του.

Διάλεξε τη σωστή εσωτερική σκίαση: Το πρώτο, και σημαντικότερο ίσως, βήμα είναι να αποφασίσεις τι είδους σκίαση θες να έχεις στο σπίτι σου. Προτιμάς κουρτίνες από ελαφριά ή μη υλικά που συνήθως κρέμονται από κουρτινόξυλα, περσίδες (μηχανοκίνητες ή χειροκίνητα ελεγχόμενες), ή ρολά;

Ουσιαστικά, ανάλογα με τον σκοπό του δωματίου, μπορείς να επιλέξεις τον τύπο εσωτερικής σκίασης που χρειάζεσαι. Άλλο μέσο χρειάζεσαι πιθανότατα στο υπνοδωμάτιο και άλλο στο σαλόνι ή την κουζίνα. Οπότε, σιγουρέψου για το τί ακριβώς αναζητάς.

Επέλεξε το κατάλληλο υλικό: Οι κουρτίνες διατίθενται σε διάφορα υφάσματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τόσο την εμφάνιση όσο και την αίσθηση τους. Οι επιλογές είναι άπειρες, από δαντέλα ή βαμβάκι, μέχρι μπροκάρ ή βαρύ βελούδο.

Επομένως, αναλογίσου την αισθητική που θες, αλλά και την ποσότητα του φωτός που επιθυμείς να μπαίνει στο εκάστοτε δωμάτιο.

Μπορείς επίσης να συνδυάσεις διαφορετικές κουρτίνες-υφές για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, πρέπει να σκεφτείς πως ορισμένα υφάσματα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από άλλα.

Ειδικότερα, από τη μία, τα υφάσματα χαμηλής συντήρησης, όπως το βαμβάκι ή τα συνθετικά, χρειάζεται να πλένονται μόνο δύο φορές το χρόνο, ενώ δεν συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα σκόνης.

Από την άλλη, τα υφάσματα υψηλής συντήρησης, καθώς και οι μάλλινες, μεταξωτές και διάφανες κουρτίνες, πρέπει να πλένονται συχνότερα, πιθανώς στο χέρι γιατί είναι πιο ευαίσθητα και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση.

Διάλεξε το σωστό μήκος: H τάση αυτή τη στιγμή ευνοεί τις κουρτίνες που φτάνουν μέχρι το πάτωμα, ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα πρακτικά οφέλη στις κοντύτερες κουρτίνες, ειδικά για σπίτια στα οποία ζουν κατοικίδια ή/και παιδιά. Η τελική απόφαση βέβαια είναι δική σου!

Βρες το ιδανικό πλάτος: Το τέλειο πλάτος εξαρτάται από το πλάτος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας. Για να μην «σπάσεις» το κεφάλι σου μπορείς να μετρήσεις το πλαίσιο του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας και να το πολλαπλασιάσεις επί 2, ώστε το επιπλέον ύφασμα να δημιουργήσει πτυχώσεις και να εξασφαλίσει ότι οι κουρτίνες θα φαίνονται πλούσιες και όμορφες όταν θα είναι μαζεμένες.

5 χρώματα στο σπίτι σου που θα αλλάξουν θετικά την διάθεσή σου

Διάλεξε το ιδανικό χρώμα για τις κουρτίνες σου: Οι κουρτίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διακόσμηση του ενός σπιτιού, επομένως όχι μόνο πρέπει να σ’ αρέσουν, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να «δένουν» αρμονικά και με το υπόλοιπο vibe του χώρου.

Οι κουρτίνες καλό θα ήταν είτε να ταιριάζουν χρωματικά με τα έπιπλα του δωματίου ή τα χρώματα των τοίχων και των δαπέδων, είτε να διαθέτουν ένα συμπληρωματικό χρώμα το οποίο θα προσδώσει το κάτι παραπάνω στο συνολικό οπτικό αποτέλεσμα. Βέβαια, μπορείς να εντυπωσιάσεις και με μια τολμηρή χρωματική αντίθεση.

Μην ξεχνάς επίσης την αξία που έχει η σωστή επιλογή χρωμάτων για ένα δωμάτιο και το πώς μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχολογία σου. Για αυτό μην προβείς σε βιαστικές κινήσεις.

Βρες το σωστό μοτίβο: Το αν η κουρτίνα που θα επιλέξεις θα είναι μονόχρωμη ή με μοτίβο έγκειται και πάλι τόσο στο προσωπικό σου γούστο όσο και στην συνολική διακόσμηση του δωματίου. Τα πολλά και διαφορετικά μοτίβα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, ωστόσο μπορεί να κουράζουν στο μάτι.

Έτσι, αν διαθέτεις έπιπλα, χαλιά, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις μια μονόχρωμη κουρτίνα.

Αν πάλι στο δωμάτιο κυριαρχεί η μονοχρωμία, μια ιδιαίτερη κουρτίνα με μοτίβο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν πεις «ναι» στην κουρτίνα με μοτίβο, αναλογίσου τι ταιριάζει καλύτερα στον χώρο και τί σ’ αρέσει περισσότερο.

Φλοράλ; Γεωμετρικά σχέδια; Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Οι επιλογές βρίθουν εξάλλου!

Για να πάρεις μια τελική απόφαση καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου τα παραπάνω και φυσικά να εμπιστευθείς το ένστικτό σου, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα κάνει το δωμάτιο σου ξεχωριστό.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #toxromapouagapas πατώντας εδώ